В Германия чернокожите хора работят като предприемачи, в сферата на услугите,

...
В Германия чернокожите хора работят като предприемачи, в сферата на услугите,
Коментари Харесай

Германия: все повече чернокожи на ръководни позиции

В Германия чернокожите хора работят като бизнесмени, в сферата на услугите, в опазването на здравето, в музикалния бизнес, като магазинери и къде ли още не. Много афрогерманци обаче към момента се борят да бъдат признати в обществото и да бъдат възприемани като част от Германия. И въпреки всичко: от няколко години етническото разнообразие се вижда и на политическата сцена. Факт, който радва говорителя на Асоциацията на чернокожите в Германия Тахир Дела.

Според асоциацията в Германия живеят към 1,2 милиона души с африкански корени. На пръв взор това не наподобява доста, само че те не са съразмерно разпределени във всички елементи на обществото.

Джо Чиало: от хардрока до културата

Най-пресният позитивен образец е Джо Чиало, който през 2023 стана сенатор по културата на Берлин. Чиало е роден през 1970-те години в Бон, в фамилията на танзанийски дипломати. Кариерата му стартира като хардрок музикант в групата Blue Manner Haze. Той е приключил професионално образование за фрезист, а след това следва и няколко семестъра история, политика и стопанска система. В последна сметка обаче решава да се посвети на музиката.

Джо ЧиалоСнимка: Kirsten Nijhof/dpa/picture alliance

В началото на 1990-те години Чиало е член на партията на Зелените, само че по-късно се преориентира към ХДС - най-много поради благосклонностите си към политиката на Ангела Меркел във връзка с мигрантите.

Харизматичният Чиало се назовава афропеец. За себе си счита, че внася свежи вероятности към настоящите тематики като отношението на Европа към Африка, цифровизация, отношението към случаите на полово принуждение в католическата черква.

Според Тахир Дела следва да се види дали Чиало ще успее да вкара качествени промени в средата. Чернокожите в политиката способстват за многообразие и правдивост в обществото, счита Дела. 

Амината Туре: първата немска чернокожа министърка

Това се отнася и за Амината Туре. Тя е първата чернокожа министърка в Германия и от средата на 2022 оглавява Министерството на обществените въпроси, младежта, фамилията, възрастните хора, интеграцията и равенството в родната си провинция Шлезвиг-Холщайн.

Туре е родена в Ноймюнстер през 1992. Родителите ѝ са напуснали родината си Мали след преврата през 1991. Тя израства в подслон за бежанци. Получава немско поданство на 13-годишна възраст. Туре учи политически науки и френска лингвистика и се включва в активността на Зелената партия. През 2017 влиза в Народното събрание на провинция Шлезвиг-Холщайн, а две години по-късно става заместник-председател. Малко по-късно политичката от Зелените се появява даже на корицата на немското списание " Vogue ".

Амината ТуреСнимка: Marcus Brandt/dpa/picture alliance

Туре се бори срещу расизма и за интеграцията на бежанците. Защото казусът към момента е налице. Расизмът към момента е закотвен в Германия, споделя и Тахир Дела.  " Борим се с него от съвсем 40 години. Но към този момент има от ден на ден начинания, многобройни издадени книги и извършени политически събития, които очевидно трансформират реакциите. "

Успешните чернокожи хора са от ден на ден, тъй че не може да се отхвърли, че през последните 10-20 години има прогрес, споделя Дела. Тази смяна се случва и в други области от по-дълго време - например в културата и спорта, споделя той.

Щефи Джоунс: модел за подражателство в спорта

Щефи Джоунс е превъзходен образец за това. Тя е щерка на афроамерикански боец и германка. През 2003 става международна шампионка по футбол, три пъти е била европейска шампионка и е една от най-успешните немски футболистки. Джоунс приключи дейната си кариера през 2007 година, а след това стана ръководител на организационния комитет за Световното състезание по женски футбол през 2011, което се организира в Германия.

Щефи ДжоунсСнимка: Getty Images/M. Hitij

Джоунс беше и треньорка на немския народен тим по женски футбол от 2016 до 2018. По-късно спортистката се преориентира и стартира кариера в софтуерната промишленост. Тя също се е сблъсквала с расизъм в ежедневието си, чувала е и обиди на спортното игрище. Подобно на доста свои сътрудници Джоунс се бори против него.

Според Тахир Дела, макар че чернокожите в Германия имат расистки прекарвания и дискриминирането продължава да съществува, за засегнатите е все по-лесно да приказват за това и да се борят за смяна.

 

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Какво е да си афро-турчин?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР